Czy filtrować miękką wodę?

Czy filtrowaną wodę można podawać dzieciom i niemowlętom
Czy filtrowaną wodę można podawać dzieciom i niemowlętom?
Luty 5, 2019

Proces filtracji wody wywołuje duże poruszenie. Jest wielu przeciwników, jak i zwolenników, gdyż woda z kranu na terenie Polski ma różny stopień zanieczyszczeń. Oczywiście przedsiębiorstwa wodociągowe przeprowadzają filtrację, gdyż muszą przestrzegać pewnych norm, aby woda była zdatna do użytku. Czy to jednak wystarcza?

Pewnie nie raz mieliśmy do czynienia z „mleczną” wodą. Stan ten jest spowodowany chlorem, którego używa się do usuwania zanieczyszczeń w wodociągach. Za jego sprawą woda nie ma zbyt przyjemnego zapachu i smaku. Aby to zmienić, wystarczy użyć dzbanków filtrujących.

Jak filtrować wodę?

Jeżeli chcemy wykorzystać wodę z kranu do picia, zaoszczędzając na kupowaniu wody butelkowej, musimy ją odpowiednio przygotować. W domowych warunkach możemy skorzystać z kilku możliwości.

Pierwszą jest gotowanie wody. Kilka minut wrzenia wystarczy, by tak zdezynfekowaną wodę pozbawić zanieczyszczeń, które odparują. Nie należy przesadzać z czasem gotowania, gdyż im dłuższy proces, tym więcej powstaje szkodliwych zagęszczonych substancji rozpuszczonych.

Inny sposób to użycie nadmanganianu potasu dostępnego w każdej aptece. Do wody dodajemy go tyle, by zmieniła kolor na lekko różową. Po 30 minutach mamy gotowy „produkt”. Ta i poprzednia metoda skutkują zabiciem szkodliwych drobnoustrojów, ale nie poradzą sobie z zanieczyszczeniami chemicznymi. Na nie jest inne, trzecie rozwiązanie – dzbanek filtrujący i filtr, który trzeba wymieniać co 4 tygodnie. Koszt zaczynający się od około 20 złotych szybko się zwróci (filtr dostarcza miesięcznie około 100 litrów wody), gdyż 1 litr przefiltrowanej wody wyniesie 20 groszy (po dodaniu ceny za filtr: 40 groszy). Proste w użyciu urządzenie pomaga w poprawie smaku wody, a w zależności od naszych wymagań możemy decydować o tym, czy danego minerału ma być więcej czy mniej.

Miękka woda – czy można ją filtrować?

Tak, jeżeli chcemy np. pozbyć się zapachu chloru. Aby dokładniej to wyjaśnić, posłużymy się filtrami dostępnymi w ofercie producenta dzbanków Dafi.

Gdy zależy nam na tym, by woda była wzbogacona o magnez, zastosujemy filtr Mg+, który dodatkowo redukuje zanieczyszczenia. Jednak ma jedną „wadę” – przefiltrowana przez niego woda jest zmorą dla armatur łazienkowych i nie nadaje się do gotowania. Dlaczego? Filtr nie zmiękcza wody, która gromadzi i osadza kamień m.in. na grzałkach. Taką wodę możemy spokojnie pić na zimno lub zabierać na wycieczki rowerowe, wlewając ją do bidonu.

Z kolei woda przefiltrowana w filtrze Classic AGD+ może być użyta w żelazkach i ekspresach do kawy, ponieważ wkład ma na celu jej zmiękczenie. Nieco gorzej jest z pozbyciem się chloru, gdyż miękkość wody wpływa na jej odczyn kwasowo-zasadowy.  Dlatego, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i smaku, wodę można przefiltrować w filtrze pH+. Pamiętajmy – ten rodzaj wkładu zadziała podobnie do filtra Mg+, czyli nieco utwardzi wodę.

Rodzaje filtrów Dafi

W zależności od naszych potrzeb, musimy dobrać odpowiedni filtr:

– Standard (Classic i Unimax): zastosowanie uniwersalne. Usuwa chlor i zanieczyszczenia w stopniu dobrym, a także redukuje twardość wody.

– AGD+ (Classic): przeznaczony dla urządzeń AGD, armatury łazienkowej. Zapach chloru i zanieczyszczenia usunięte w stopniu średnim. Wysoka redukcja twardej wody.

– Mg+ (Classic i Unimax): nada się do zimnych napoi. Stopień likwidacji chloru i zanieczyszczeń: dobry. Nie zmiękcza wody.

– pH+ (Classic): znajduje zastosowanie w zimnych napojach. W stopniu bardzo dobrym pozbywa się zanieczyszczeń oraz zapachu i smaku chloru. Redukcja twardości wody: brak.

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Ok