Czy filtry całkowicie usuwają z wody kranowej zawarte w niej minerały?

Czy filtrowaną wodę można podawać dzieciom i niemowlętom
Czy filtrowaną wodę można podawać dzieciom i niemowlętom?
Luty 5, 2019
Czy filtry dzbankowe usuwają z wody bakterie
Czy filtry dzbankowe usuwają z wody bakterie?
Luty 17, 2019

Filtrowanie wody kranowej ma swoich zwolenników i przeciwników. Najczęściej zadawanymi pytaniami są: czy taka woda jest zdrowa i pozbawiona zanieczyszczeń, a także czy filtracja wypłukuje zawarte w niej ważne minerały?

Wszystko zależy od rodzaju filtra. Przede wszystkim, co ważne, woda kranowa powinna być pozbawiona szkodliwych substancji na początku procesu filtracji. Zazwyczaj stosuje się do tego chloru. Odpowiedzialne za to przedsiębiorstwo wodociągowe musi przestrzegać licznych norm, aby dopuszczono wodę do spożycia.

Co daje filtrowanie wody?

Chlor zawarty w „kranówce” można łatwo wyczuć. Smak takiej wody także nie jest zbyt dobry. Dzięki procesowi filtracji możemy się go pozbyć, dzięki czemu spożywane posiłki oraz parzona kawa lub herbata będą o wiele lepsze. Dodatkowo usuwany jest nadmiar soli, przez który powstaje kamień w procesie gotowania, mając wpływ na niszczenie grzałek i ogólnie – sprzętów AGD. Jednak czy nie wpływa to na wyjałowienie wody?

Co dzieje się z minerałami podczas procesu filtracji?

Wbrew gorącej dyskusji, filtry nie są w stanie całkowicie zdemineralizować wody – na przykład do poziomu wody destylowanej, która jest niezdatna do picia. Zatrzymują tylko zanieczyszczenia mechaniczne, takie jak rdza, piasek i drobne zawiesiny. W wodzie nadal pozostają sód i potas obecne w kranówce.

Rodzaj filtra ma znaczenie

W razie potrzeby można użyć filtrów Dafi.pl od polskiego producenta, które dodatkowo mineralizują wodę o magnez i podwyższają pH wody (w drugim przypadku mamy do czynienia z alkaliczną wodą, która pozwala nam skutecznie walczyć z zakwaszeniem organizmu w wyniku diety bogatej w mięso).

Standardowy model dzbanka filtrującego usuwa z wody zanieczyszczenia i chlor, zmiękczając ją w stopniu średnim. Taka woda nadaje się picia i gotowania – funkcja uniwersalna i idealna do domowego użytku. Z kolei dzbanek AGD+ jest przyjazny sprzętom AGD codziennego użytku. Prócz oczyszczania, dodatkowo skupia się na zmiękczeniu wody, aby czajniki, żelazka i grzałki nie były narażone na kamień, który mógłby je zniszczyć.

Podsumowując, każdy filtr pełni różną rolę. Na rynku znajdziemy wiele filtrów odpowiedzialnych za różnorakie procesy polepszania wody. W zależności od potrzeb konsumenta i tego, co chce otrzymać, woda może nadawać się tylko do spożycia lub dodatkowo nie będzie problemów z użyciem jej w sprzętach AGD.

Filtrowanie wody kranowej nie tylko nie pozbawia jej wartościowych minerałów, ale może ją ubogacić, czemu służą filtry magnezowe (z żywicami), a także poprawić stan naszego zdrowia dzięki filtrom pH+. Ważna jest równowaga kwasowo-zasadowa naszego ciała, gdyż jej zaburzenie może prowadzić o gorszej wydolności organizmu, braku koncentracji, odwodnienia, problemów żołądkowych i innych negatywnych skutków zdrowotnych.

W zależności od przeznaczenia i stanu wody, każdy z produktów odpowiada za mocniejsze lub słabsze oczyszczanie.

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Ok