Czy filtry dzbankowe usuwają z wody bakterie?

Czy filtry całkowicie usuwają z wody kranowej zawarte w niej minerały
Czy filtry całkowicie usuwają z wody kranowej zawarte w niej minerały?
Luty 12, 2019
Czy filtry usuwają mangan i żelazo
Czy filtry usuwają mangan i żelazo?
Luty 25, 2019

Szybki i tani sposób na smaczną wodę bez chloru jest możliwy do zrealizowania nawet w domowych warunkach. Dzbankowe filtry są tego dobrym przykładem. Nie dość, że świetnie spełniają rolę dezynfekowania wody, to jeszcze mogą służyć jako dodatek do kuchni. Są małe, poręczne i praktyczne, a bardzo łatwy sposób wymiany filtrów czyni je ogólnodostępnymi.

Zawarte w dzbankach filtry mają kilka funkcji. Przede wszystkim dzięki nim woda jest smaczna, nie pachnie chlorem i jest oczyszczona z metali ciężkich, w tym: z żelaza. Znajduje się w nich np.: żywica jonowymienna, co sprawia, że filtr zapobiega powstawaniu osadu z kamienia podczas gotowania w czajnikach i ekspresach do kawy.

Co z bakteriami?

Wiele osób może być zainteresowanych kwestią bakterii w wodzie i tym, czy dzbanki filtrujące są w stanie poradzić sobie z ich usunięciem. Przede wszystkim należy wyjaśnić główną kwestię. Dzbanki służą do filtrowania wody z kranu, a w niej nie mogą znajdować się bakterie (na podstawie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi). W innym przypadku woda byłaby skażona i niezdatna do jakiegokolwiek użycia. Surowe restrykcje i wymogi sanitarne muszą być przestrzegane, gdyż w przeciwnym razie nasze zdrowie byłoby zagrożone.

Do usuwania bakterii służy chlor, który wykorzystywany jest w przedsiębiorstwach wodociągowych. Co prawda to on wydziela specyficzny zapach i nadaje wodzie z kranu niezbyt przyjemny smak, ale to właśnie wtedy do działania wkracza dzbanek filtrowy, którego zadaniem jest m.in. pozbycie się chloru. Dzieje się to dzięki filtrowi z węglem aktywnym.

Do czego służą filtry?

Wiemy już, że nie usuwają bakterii i zmieniają smak wody na lepsze. Polski producent filtrów Dafi ma w swej ofercie filtry MG+, które mineralizują wodę, nie wyjaławiając jej. Dodatkowo filtry pH+ wzbogacają wodę o jony potasu, wapnia i sodu. Jest kilka rodzajów filtrów tej firmy, dlatego każdy będzie mógł dopasować coś do swoich potrzeb. Aby nie dopuścić do przeterminowania przefiltrowanej wody, należy ją spożyć w ciągu 12 godzin.

Trzeba też dbać o wymianę filtra raz w miesiącu, o czym poinformują czujniki wbudowane w dzbanki. Zużyty filtr wystarczy wyrzucić, a zakup nowego nie jest ogromny. Każdy może sobie na niego pozwolić. Najważniejsze, aby czyścić dzbanek (pokrywka wymaga oddzielnego, ręcznego mycia, aby nie uległa zniszczeniu).

Można być pewnym o jakość dzbanków. Precyzyjnie wykonana rączka i stabilny uchwyt sprawiają, że łatwo można trzymać urządzenie w ręce.

Ile wynosi gwarancja na filtry Dafi?

Z informacji na stronie producenta wynika, że dwa lata (uszkodzenia mechaniczne nie podlegają reklamacji). Dzbanki nie zawierają bisfenolu A. Istnieje możliwość zakupienia ich w postaci szklanej (Crystal 2 L).

Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch i prowadzić działania marketingowe.
Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies? Ok